Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΑΛΚΟΟΛ + ΟΔΗΓΗΣΗ = ΘΑΝΑΤΟΣ

«Και μη μεθήσκεσθε οίνον εν΄ω εστί ασωτία»



Αγαπητοί μου αδελφοί αρπάζω την ευκαιρία, από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, περί των τροχαίων ατυχημάτων και να μοιραστώ, μαζί σας ορισμένες σκέψεις, όσο αφορά το αλκοόλ. Αντιγράφω όπως βρίσκεται στο διαδικτυακό, ιστό του 2810.gr.  
  « Αποτελέσματα και δράσεις στο τομέα της Οδικής Ασφάλειας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης για τον μήνα Φεβρουάριο 2012.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά την διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου 2012, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, σημειώθηκαν 17 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 14 το 2011). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
·                                 4  θανατηφόρα ατυχήματα  (έναντι 4 το 2011)
·                                 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2011)
·                                 9 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 6 το 2011)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 25 παθόντες (έναντι 25 το 2011). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
·                                 5 νεκροί (έναντι 4 το 2011)
·                                 5 βαριά τραυματίες (έναντι 6 το 2011)
·                                 15 ελαφρά τραυματίες (έναντι 15 το 2011)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
·                                 Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
·                                 Η παραβίαση των ορίων ταχύτητας
·                                 Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
·                                 Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
·                                 Η παραβίαση της προτεραιότητας
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Φεβρουάριο 2012,  βεβαιώθηκαν (3.550) παραβάσεις ως ακολούθως:
·                                 588 για υπερβολική ταχύτητα
·                                 182 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
·                                 212 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
·                                 238 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
·                                 69 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
·                                 69 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
·                                 17 για την παραβίαση προτεραιότητας
·                                 68 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
·                                 24 για αντικανονικό προσπέραση
·                                 169 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
·                                 79 για επικίνδυνους  ελιγμούς
·                                 105 παραβάσεις ΚΤΕΟ
·                                 11 για φθαρμένα ελαστικά και
·                                 1719 λοιπές παραβάσεις
γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
·                                 Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
·                                 Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
·                                 Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
·                                 Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
·                                 Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
·                                 Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
·                                 Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
·                                 Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
·                                 Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
·                                 Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
·                                 Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
·                                 Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
·                                 Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.»

Αρκετοί νέοι ή μεγαλύτεροι, βρίσκουν μια διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας στο ποτό, την τελευταία διετία και με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας και της αεργίας, το πρόβλημα γίνετε όλο και πιο έντονο. Έτσι     υποτιμούν τον κίνδυνο να εθιστούν στα οινοπνευματώδη ποτά, να πάθει βλάβη ο οργανισμός τους  ή να μειωθούν τα αντανακλαστικά τους από  αυτά. Ας δούμε όμως τον καθένα από αυτούς τους κινδύνους ξεχωριστά.
[ Μείωση αντανακλαστικών]
"Εγώ αντέχω το ποτό" λένε μερικοί, "μπορώ να πιω και δύο και τρία μπουκάλια μπύρας ή και τρία και τέσσερα ποτήρια κρασί και να μη με πειράξει. Δεν μεθάω εύκολα".
Μπορεί να μη νιώθει μεθυσμένος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μειωθεί τα αντανακλαστικά του. Σε μια στιγμή κινδύνου δεν θα προλάβει να αντιδράσει έγκαιρα και σωστά ώστε να αποφύγει το τροχαίο ατύχημα. Τα ποσοστά οινοπνεύματος στο αίμα που ανιχνεύονται με το αλκοτέστ και θεωρούνται επικίνδυνα για την οδήγηση ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Είναι αξιοσημείωτα τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με οποία τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά το 1/3 περίπου κατά το διάστημα που εφαρμόστηκε η κατάσχεση των αυτοκινήτων εκείνων οι οποίοι συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.
Τοξική βλάβη
Το γεγονός ότι ο οργανισμός ορισμένων ατόμων ανέχεται μεγαλύτερες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, χωρίς τα άτομα αυτά να νιώθουν μεθυσμένα, δεν είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός τους δεν υφίσταται τοξική βλάβη από τα ποτά αυτά. Μπορεί να μη μεθούν εύκολα, αλλά το οινόπνευμα που μπαίνει στον οργανισμό τους κάνει τη ζημιά του στο ήπαρ και στο νευρικό τους σύστημα, είτε αυτό είναι τα περιφερειακά νεύρα ή ο εγκέφαλος τους.
Η κυριότερη βλάβη στο ήπαρ είναι η κίρρωση του, μία σοβαρή και μη αναστρέψιμη διαταραχή της λειτουργίας του. Από το νευρικό σύστημα, οι πιο συχνές διαταραχές οι οποίες μπορεί να προκληθούν από την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών είναι η αλκοολική περιφερειακή πολυνευροπάθεια, το τρομώδες παραλήρημα, το οποίο συνοδεύεται από εφιαλτικές οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις, η αλκοολική ψύχωση τύπου κόρσανωφ, η παρανοϊκού τύπου αλκοολική ψύχωση και το σύνδρομο wernicke.
Η μέγιστη ημερήσια δόση, την οποία μπορεί να ανεχτεί ο οργανισμός του ανθρώπου, χωρίς να υποστεί τοξική βλάβη ανέρχεται σε 30 γραμμάρια καθαρό οινόπνευμα, η οποία αντιστοιχεί με ένα μπουκάλι μπύρας μόνο, ένα ποτήρι νερού κρασί την ημέρα κι αυτό όχι συνεχώς και ασταμάτητα, αλλά με διακοπές. Δεν είναι τυχαίο, ότι ένας από τους αρχαίους προγόνους μας, ο Ιπποκράτης, έλεγε ότι «το κρασί αν χρησιμοποιηθεί, κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια»
Ο εθισμός
Ο εθισμός και η εξάρτηση γενικά από το οινόπνευμα έρχεται βαθμιαία, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι και για αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει. Αν για παράδειγμα, έχουμε φτάσει στο σημείο να μη μπορούμε να κάνουμε χωρίς κρασί ή κάποιο άλλο οινοπνευματώδη ποτό ή να μη νιώθουμε άνετα όταν καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό χωρίς κάποιο ποτό, σημαίνει ότι ήδη έχουμε εθιστεί σε αυτό σε κάποιο βαθμό και για αυτό πρέπει να προσέξουμε πολύ. Όχι φυσικά ότι έχουμε γίνει αλκοολικοί, αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε προς τα εκεί.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να εθιστούμε στα οινοπνευματώδη ποτά είναι να διακόπτουμε τελείως τη χρήση τους για αρκετές ημέρες ή εν ανάγκη για μερικές εβδομάδες κατά διαστήματα.
Τέλος δεν πρέπει να αγνοούμε την ηθική πλευρά της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών και της ηθικής κατάπτωσης στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει. Η μείωση των αναστολών μας μπορεί να μας οδηγήσει σε ευερεθιστότητα ή έλλειψη ανοχής απέναντι στη σύντροφο της ζωής μας ή στα παιδιά μας, σε απρεπή συμπεριφορά ή σε άσχημο λεξιλόγιο, σε έριδες, φωνές ή καυγάδες κλπ. Αλώστε είναι γνωστή η παροιμία του λαού. « κρασί σε πίνω για καλό και εσύ με πάς στον εγκρεμό»
Έχω την ταπεινή γνώμη, ότι πρέπει να αφυπνιστούμε, όλη σαν κοινωνία και να δούμε το θέμα στο σύνολο του. Γιατί μας αφορά όλους και στο θέμα των τροχαίων χάνονται ανθρώπινες ζωές, αλλά και στο θέμα του αλκοόλ, επίσης το ίδιο, είτε ως παθολογικά αίτια, είτε ως αιτία των τροχαίων ατυχημάτων.   
Για αυτό η προτροπή του Αποστόλου Παύλου στην προς Εφεσίους επιστολή είναι: "και μη μεθάτε με κρασί, που οδηγεί στην ασωτία, αλλά να γεμίζετε με το Πνεύμα του Θεού, να τραγουδάτε στις συνάξεις σας ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, να ψάλλετε  μέσα από την καρδιά σας στον Κύριο. Να ευχαριστείτε πάντοτε και για όλα το Θεό και Πατέρα  στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού" (Εφεσίους 5:18-20).
          Με πατρικές ευχές

            Π ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ