Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΟΦΑΝΕΊΑ Η ΦΩΤΑ


Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι

Χαίρεται.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, ευλογημένη καρποφόρα και ειρηνική.  

 

Ο πρώτος αγιασμός των Θεοφανίων, «η πρωτάγιαση ή φώτιση», συνήθως γίνεται την παραμονή της γιορτής στην εκκλησία. Έπειτα ο Ιερέας παίρνει ένα ένα τα σπίτια με το Σταυρό στο χέρι και ραντίζει μ' ένα κλωνί βασιλικό όλους τους χώρους του κάθε σπιτιού.


Παλιό έθιμο της Κρήτης, σήμερα ξεχασμένο σχεδόν παντού, ήταν η παρασκευή των Φωτοκόλλυβων ή ψαροκολύβων ή παλικαριών την παραμονή των Φώτων. Από τα παλικάρια (βρασμένο σιτάρι με όσπρια)έτρωγαν οι νοικοκύρηδες αλλά έδιναν και στα ζώα τους για καλή υγεία και καλή τύχη στο σπιτικό τους, καθώς έβαζαν και στις στέγες για να φάνε και τα πουλιά.

Ο μεγάλος αγιασμός γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνια στις 5 Ιανουαρίου. Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι, μπορεί και σε μια δεξαμενή. Μπροστά τα εξαπτέρυγα, πίσω οι Ιερείς με τα καλά τους άμφια, ύστερα οι αρχές του τόπου και παραπίσω το πλήθος. Στις πόλεις η πομπή γίνεται πιο πλούσια με τη μουσική και τη στρατιωτική παράταξη.

Όταν γίνει ο αγιασμός, ρίχνει ο παπάς το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων.

Πηδούν κάποιοι τολμηροί στα παγωμένα νερά και συναγωνίζονται ποιος θα τον πρωτοπιάσει. Αυτός που θα τον ανεβάσει στην επιφάνεια θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη κι υγεία για όλο το χρόνο.

Καλή και ευλογημένη χρονιά.

Γόρτυνα 05/01/13

Πατήρ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ