Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι.
Χαίρεται.
Χρόνια πολλά και στις κατ όνομα ερτάζουσες αδελφές ημών και ότι χαρά επιθυμούν να δουν στο σπιτικό τους. Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στη Αλεξάνδρεια το 294 μ.Χ. Κι ήταν γόνος μιας αριστοκρατικής, αλλά και ειδωλολατρικής οικογένειας και πήρε, από τους γονείς της, το όνομα Δωροθέα. Σπούδασε στις εθνικές αλλά και φημισμένες σχολές της εποχής εκείνης, φιλοσοφία, ρητορική, ποίηση, μουσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική.
Το απαράμιλλο σωματικό της κάλλος, ήταν τέτοιο, που σαγήνευε και θάμπωνε τον κάθε άνθρωπο που την συναντούσε. Η  εκπληκτική της μόρφωση, η αριστοκρατική της καταγωγή και η αρετή με τη οποία ήταν στολισμένη, την έκαναν περιζήτητη νύφη. Αυτή όμως αρνιόταν κάθε παρόμοια πρόταση, έως ότου κάποιος Μοναχός της γνώρισε το αληθινό Νυμφίο των ψυχών, τον Ιησού Χριστό. Βαπτίσθηκε και ονομάσθηκε Αικατερίνα, που κατά μία εκδοχή σημαίνει Στεφανία ή Πολυστεφανία.
Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Αυτοκράτορα Μαξιμίνου, στις αρχές του 4ου αιώνα, ομολόγησε την πίστη της στον Ιησού Χριστό και δημοσίως κατηγόρησε τον Αυτοκράτορα για τις θυσίες του προς τα είδωλα. Εκείνος, επειδή ήθελε από τη μια να γευτεί τα σωματικά της κάλλη, αλλά και από την άλλη δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με μια από τις καλύτερες οικογένειες της εποχής,  διέταξε πενήντα ρήτορες από όλη τη αυτοκρατορία να τη μεταπείσουν, αλλά αντιθέτως αυτοί πείσθηκαν από εκείνη, από τα ρητά των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων, τα σχετικά με το αληθινό Θεό, και επίστευσαν στο Ιησού Χριστό. Μετά από αυτό η Αγία βασανίσθηκε σκληρά, αλλά αντί να καμφθεί το ηθικό της κατόρθωσε με το ένθεο παράδειγμά της να προσελκύσει στη Χριστιανική πίστη τη σύζυγο του Αυτοκράτορα και άλλα μέλη της Αυτοκρατορικής Αυλής.
Κατά την παράδοση, μετά από το αποκεφαλισμό της, άγγελοι παρέλαβαν το σώμα της και το μετέφεραν στην κορυφή του υψηλότερου όρους του Σινά, το οποίο σήμερα φέρει και το όνομά της. Ανάμεσα στον 8ο με 9ο αιώνα η ύπαρξη του αγίου λειψάνου αποκαλύφθηκε σε όνειρο Μοναχών της Μονής, οπότε και έγινε η ανακομιδή και η τοποθέτησή του στο Άγιο Βήμα του Καθολικού της Μονής, μέσα σε μία μαρμάρινη λάρνακα. Το μύρο που ανάβλυζε και ακόμη αναβλύζει από τη Αγία Κάρα της αγίας είναι ένα συνεχές θαύμα. Η ευλάβεια προς τη αγία Αικατερίνα και το όνομά της διαδόθηκε στη Δύση από τους Σταυροφόρους, και από τον 11ο αιώνα και μετά η Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά άρχισε να γίνεται γνωστή και ως Μονή της αγίας Αικατερίνης.
Όμως αγαπητοί μου σήμερα λέμε ότι τιμούμε το πρόσωπο της Αγίας Αικατερίνης και τιμή θα πει μίμηση, θα πει να έχουμε ως πρότυπο και εικόνα και καθρέπτη στη ζωή μας τον βίο και την πολιτεία της Αγίας Αικατερίνης. Να καταστήσουμε τον τρόπο ζωής της καθημερινό τρόπο ζωής. Τι είχε να στερηθεί η Αγία Αικατερίνη την εποχή που ζούσε, από τις άλλε συνομήλικες της κοπέλες. Τίποτα, και όμορφη ήταν και από εύπορη και πλούσια οικογένεια ήταν και μια καταξιωμένη επιστήμονας ήταν. Μα αυτά δεν την εμπόδισαν να αγαπήσει τον Χρίστο, δεν την εμπόδισαν να ζει σε ένα σωστό τρόπο ζωής λουσμένη από αρετή, δεν την εμπόδισαν να στηρίξει την πιστή της και να θυσιαστεί για αυτή. Σήμερα αδελφοί τι κάνουμε εμείς για να κρατήσουμε την πίστη μας, τι κάνουμε για να κρατήσουμε την δικής πολιτισμική, ιστορική αλλά και θρησκευτική ταυτότητα. Τι κάνουμε σήμερα που στο όνομα της προόδου έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα αρχές ιδανικά ήθη και έθιμα. Έχουμε το σθένος και την τόλμη αλλά και την πίστη να τα βάλουμε με τους σύγχρονους σοφούς - ρήτορες και να τους μετατρέψουμε σε σωστούς Χριστιανούς, να τους δείξουμε το μεγαλείο του πολιτισμού μας, που από αυτόν τον πολιτισμό εκπολιτιστήκαν και όλοι οι άλλοι, που σήμερα εμφανίζονται ως κουλτουριάρηδες και πολιτισμένοι; Έχουμε σήμερα το σθένος να προβάλουμε την δυναμική της ιστορίας μας, από αρχαιοτάτων χρόνων. Γεγονός πάντως είναι και αν δεν τρομάζει κάποιους σίγουρα τους προβληματίζει, πως μια χούφτα τότε και ξεβράκωτοι και αγράμματοι όπως πολλοί μας αποκαλούν κατάφεραν πέρα από κάθε λογική, να αποτινάξουν ζυγούς αιώνων και να τα βάλουν από αρχαιοτάτων χρόνων με πολυάριθμους καταχτητές, κρατώντας πάντα την δική τους ταυτότητα. Ίσως σήμερα για αυτόν τον λόγο κάποιοι να θέλουν την Ελλάδα χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία χωρίς δημόσια αγαθά, θέλοντας να δημιουργήσουν γενιές εκσυγχρονισμένων σύγχρονων σκλάβων. 
Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι έχουμε το σθένος να προβάλουμε τα δικά μας Ελληνικά και Χριστιανικά και Ορθόδοξα πρότυπα Πίστεως και τρόπου Ζωής, όπως η Αγία Αικατερίνη πρόβαλε τα δικά της. Αυτής Πρεσβείες μετά πάντων ημών Αμήν.
Γόρτυνα 24/11/13
Πατήρ Δημήτριος.