Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ.

Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι.
Χαίρεται.               
 Μεγάλη εορτή σήµερα, για την Εκκλησιά μας, καθώς εορτάζει την Σύλληψη της προµήτορος του Χριστού και μητέρας της Υπεραγίας Δεσποίνης ηµών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της Αγίας Άννης. Η Αγία Άννα είχε καταγωγή, από τη φυλή του Δαβίδ και ήταν κόρη του Ματθάν του ιερέα και της Μαρίας. Ο Ματθάν ιεράτευσε κατά τους χρόνους της Κλεοπάτρας βασίλισσας της Αιγύπτου και του Σαπώρου βασιλέα των Περσών. Απόκτησε τρεις κόρες, την Μαρία, την Σαβή και την Άννα, από τις οποίες η Μαρία παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ και γέννησε την Σαλώµη την µαία. Η Σαβή γέννησε την Ελισάβετ, μητέρα του Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού και η Άννα γέννησε την Μαρία  Θεοτόκο. Η αγία Άννα, αφού γέννησε την Θεοτόκο Μαρία, η οποία υπήρξε η σωτηρία όλου του κόσµου, και αφού την απογαλάκτισε, την αφιέρωσε ως τριετίζουσα δάµαλη στον Ναό του Θεού, ως καθαρό και άµωµο δώρο. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της µε νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες και ειρηνικά παρέδωσε την αγία της ψυχή στον Κύριο.
Ιερά παρακαταθήκη, είχε η Αγία Άννα, την θεία αγάπη και την φύλαξη του Νόµου του Θεού. Γι’ αυτό το λόγο, απόλαυσε κλήρο αθανασίας, που πολλοί θέλησαν και θέλουν να απολαύσουν, αλλ' ούτε τη σκιά του δεν αξιώθηκαν. Δεν μας είναι γνωστό ποιός από τους γονείς της Θεοτόκου πέθανε πρώτος. Γνωρίζουμε µόνο ότι η Θεοτόκος έµεινε ορφανή σε ηλικία 11 ετών. Θάφτηκε λοιπόν η Αγία Άννα, αφήνοντας μας την «στήλην την έµψυχον», το πανάγιο όρος στο οποίο ευδόκησε να κατοικήσει ο Θεός.
Η ομορφιά των παιδιών, το ήθος, η θεάρεστη και ανεπίληπτη ζωή, είναι µμάρτυρες αξιόπιστοι των γονιών. Από την αγιότητα , από την τελειότητα της Θεοτόκου, ας γνωρίσουμε ποιοί ήταν ο Ιωακείμµ και η Άννα.
Γίνεται φανερό, ότι οι απλοί άνθρωποι έχουν σαν θησαυρό και πλούτο τους την καλή συμπεριφορά και σωφροσύνη των παιδιών τους, πόσο µάλλον και ποιά δόξα είναι για την Άννα η ασύγκριτη αγιότητα  της Κόρης της. Λέγει ότι ο Ιωσήφ ο μνήστωρ της Παρθένου Μαρίας, µμολονότι ήταν και προηγουμένως δίκαιος και άγιος, εν τούτοις όμως έφτασε στο ύψος της αγιότητας από τη συναναστροφή του µε την Αειπαρθένο Μαρία. Αν εμείς, όταν συνανα-στρεφόµαστε µε σοφούς και ενάρετους ανθρώπους, απολαμβάνουνε μέρος της σοφίας και της αρετής τους, πόσο µάλλον απέλαβε εκείνος ο δίκαιος, έχοντας μπροστά του το έμψυχο δοχείο τόσης αγιοσύνης και τελειότητας;
Από το Ιερό Ευαγγέλιο γνωρίζουμε, ότι όταν η Παναγία επισκέφτηκε την αξαδέρφη της την Ελισάβετ, αμέσως πλήσθηκε Πνεύματος Αγίου η Ελισάβετ, και όχι μόνο αυτή, αλλά και το βρέφος, ο Ιωάννης, σκίρτησε, σημείο, ότι και µόνο από τον ασπασμό της Μαρίας αγιάσθηκε. Πόσο αγιασμό και πόση Χάρη προξένησε η Θεοτόκος στους γονείς της; Από την κτίση του κόσμου ποτέ ο ήλιος δεν είδε άλλη Αγιότερη και υπερτελειότερη Παρθένο. Τέτοιοι τέλειοι και Αγιότατοι ήταν και οι γονείς της Θεοτόκου, και άξιοι να είναι όχι µόνο κληρονόμοι της αιώνιας μακαριότητας, αλλά αξιώθηκαν να γίνουν συγγενείς και Προπάτορες του Υιού και Λόγου του Θεού.
Ο Θεός όμως δεν δόξασε τους Προπάτορες του εξαιτίας της συγγένειας της σαρκικής,  αλλά από τα θεάρεστα έργα τους. Η αγιότητα  των έργων τους έδωσε την εκλογή, και όχι η εκλογή την αγιότητα . Κανείς δε στεφανώνεται, «εάν µη νόμιμως άθληση». Το «ουδείς» περιέχει τους πάντες και ξένους και συγγενείς. Ας προβάλλουμε ένα άλλο παράδειγμα της αγιότητας του Ιωακείμ και της Άννας. Με πίστη θερμή, µε δάκρυα κατανυκτικά ζητούσαν από τον Θεό να λύσει το όνειδος της στείρωσης. Ζητούσαν την βοήθεια του Θεού, όχι καθισμένοι στην ανάπαυση του σπιτιού, αλλά ο Ιωακείμ τρέχει στο όρος, και η  Άννα στον κήπο της έχοντας ως σύντροφο της την ερημιά, τη μητέρα της κατάνυξης, τα δάκρυα, την προσευχή και τη νηστεία. Με τέτοιους μεσίτες ζήτησαν τη λύση της στείρωσης. Με τέτοια έργα έγιναν προπάτορες του Υιού του Θεού.
Πολλές φορές, αναρωτιέμαι, πόσο διαφέρει η σημερινή στειρωτική κοινωνία από την πολιτεία των αγίων του Θεού. Σήμερα, καταφεύγουν οι χριστιανοί, χωρίς πίστη στον Θεό, σε γιατρούς για να τους δώσουν παιδιά, ή άλλη θεραπεία σε νόσημα, οι οποίοι κατατρώνε περιουσίες ολόκληρες χωρίς να φέρνουν το ποθούμενο αποτέλεσμα, ενό θα έπρεπε να προσέρχονται με πίστη. Σήμερα, τα παιδιά επαναστατούν εναντίον των γονέων τους, δείχνουν ασέβεια προς τους διδασκάλους τους, απείθεια προς τους μεγαλύτερους τους και πολλά απ’ αυτά απομακρύνονται  από το δρόμο του Θεού.
Οι κρεπάλικες κοσμικές νυκτερινές διασκεδάσεις, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, το ποτό, τα ηλεκτρο-νικά παιχνίδια, τα μηχανάκια και ο εθισμός σε όποια διποτε βλαβερή και ζημιογόνα ουσία έγιναν γι’ αυτούς τα ιδανικά τους, και ο κάθε ανήθικος και διεφθαρμένος χαρακτήρας, που προβάλουν τα τηλεκατευθυνόμενα μέσα μαζικής εξαπάτηση, τα πρότυπα  και ο σκοπός της ζωής τους. Και πολλοί γονείς είναι συνυπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση, µε την αδιαφορία τους για τη θρησκευτικοηθική και ξεπερασμένη για πολλούς ψευτοκουλτουριάριδες και ψευτοπολιτισμένους διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους το: «δεν πειράζει», «δε βαριέσαι», «άστους», «νέοι είναι», προξένησαν την πηγή του κακού. Εάν οι γονείς αδιαφορούν για την ηθική μόρφωση των παιδιών τους και ασχολούνται μόνον µε το τι θα φάνε, πως θα ντυθούν και τι θα σπουδάσουν, τότε τι είδους ανθρώπους περιμένει να δει η νέα γενιά, ποιοι θα είναι αυτοί που θα παραλάβουν αυτή την κοινωνία και τη θα την κάνουν, εφόσον θα απουσιάζει από τη ζωή των νέων ο Χριστός; Και θα υπάρχει μόνο ο χρυσός Με ποιές προϋποθέσεις και θεμέλια να χτίσουν τα νέα ζευγάρια το γάμο τους, όταν δεν υπάρχει σεβασμός στα ιδανικά και την ηθική του χριστιανικού γάμου; Με ποιά ευλάβεια και σεβασμό θα συμμετάσχουν στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, εάν καθ’ όλο το χρόνο απουσιά-ζουν οι γονείς και τα παιδιά από τη Λειτουργία της Κυριακής; Ποιά πίστη θα ομολογούν, όταν αγνοούν τα διδάγματα της Εκκλησίας µας; Μα αγαπητοί μου Η Εκκλησία και ο Ιερός Ναός δεν είναι ένα παπαδομάγαζο που πωλούντε σε τιμές ευκαιρίας φολκλοριστικά προϊόντα, όπως ορισμένοι αστοιχείωτοι θέλουν να παρουσιάσουν τα μυστήρια της Εκκλησίας, 
Μάθετε, αγαπητοί µου αδερφοί, από τη σημερινή γιορτή µε πόσες καλές συνήθειες  πότισαν την κόρη τους ο Ιωακείμ και η Άννα, µε πόσα άγια παραδείγματα της δικής τους ζωής. Ας παραδειγματιστούμε και εμείς από το παράδειγμα των αγίων γονέων της Θεοτόκου, οι οποίοι µε προθυμία και χωρίς φόβους και δισταγμούς αφιέρωσαν τη μονάκριβη Κόρη τους στον Θεό. Ας εξετάσουμε, µε ποιό γάλα ευαγγελικής ζωής θα θηλάσουμε τα παιδιά µας. Ας θυμηθούμε πόσες φορές τάξαμε στον Θεό, στις δύσκολες στιγμές της ζωής µας, και δεν εκπληρώσαμε όσα υποσχεθήκαμε, επειδή αποβλέπουμε περισσότερο στο προσωπικό µας κέρδος. Ας εξετάσουμε τον εαυτό µας για να δούμε, εάν δίνουμε μαθήματα χριστιανικά και ανθρωπιάς στα παιδιά μας, και οι νέοι στους νεότερους. Μήπως έχουμε στην καρδιά µας την ανελεημοσύνη και την ασπλαχνία, την υπερηφάνεια και την αλαζονεία; Και έχουμε κάνει τρόπο ζωής την διαφθορά Ας κάνουμε αυτοκριτική για να δούμε, αν αντί τίμιοι, είμαστε άρπαγες• αντί δίκαιοι, είμαστε άδικοι• αντί ηθικοί, είμαστε ανήθικοι• αντί νηστευτές, είμαστε λαίμαργοι.
Ευκαιρίας δοθείσης που μιας και μιλήσαμε προηγουμένως για διαφθορά. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις, μετά μας φαίνεται παράξενο γιατί έφτασε η χώρα μας ως εδώ, ας δούμε επιτέλους τα λάθει μας και ας κάνουμε μετάνοια.
Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.
Την  9η Δεκεμβρίου, η Εκκλησιά μας εορτάζει την σύλληψη της Αγία Άννας, που ήταν το δείγμα της τιμιότητας και της Αγιότητας και η παγκόσμια κοινότητα   γιορτάζει την  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2013 η Ελλάδα βελτίωσε την θέση της και βρίσκεται στην 80ή θέση ανάμεσα σε 177 χώρες, από την 94η πέρυσι, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς ,τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση. Παραμένει όμως χαμηλότερα όλων των χωρών της ΕΕ στη λίστα (οι κοντινότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Βουλγαρία, στην 70ή θέση, και η Ρουμανία στην 69η).
Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.
Η οργάνωση, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Καμία από τις 177 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2013 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η "Διεθνής Διαφάνεια" συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών στις τάξεις διεθνών οργανισμών.
Ο Θεός ως «πολύ δοθήσεται, πολύ απαιτηθήσεται». Ο Θεός χαρίζει πολλά, αλλά ποιός από το βάθος της καρδιάς του τον ευχαριστεί νυχθημερόν. Όταν ο Κύριος έλθει σε κρίση θα ζητήσει το λογαριασμό και για την προσωπική µας ζωή και για την ανατροφή των παιδιών στην φύλαξη των θείων εντολών και των άλλων αρετών.
Αγαπητοί µου αδελφοί, όλοι µας ας ζητήσουμε µε δάκρυα μετάνοιας την λύση της ψυχικής µας στείρωσης και ας ζητήσουμε, να µας δώσει ψυχικούς καρπούς, μήπως και έλθει ο καλός γεωργός ξαφνικά και βρει άκαρπη τη δική µας ψυχή. Ας προσφέρουμε στο εξής καρπούς μετανοίας, καρπούς ελεημοσύνης, καρπούς της κατά Θεό αγάπης, ούτως ώστε να τιμήσουμε µε έργα αγαθά τη σημερινή εορτάζουσα αγία προμήτορα του Χριστού, Άννα, της οποίας οι πρεσβείες μετά πάντων ημών Αμήν.
Γόρτυνα 09/12/13

Πατήρ Δημήτριος.