Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΤΡΊΑ ΦΆΡΜΑΚΑ ΤΩΝ ΆΓΙΩΝ ΑΝΆΡΓΥΡΩΝ

Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι.
Χαίρεται.
Και καλό Μήνα να έχουμε.
Πρώτη του μηνός σήμερα και η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Ανάργυρών Κοσμά και Δαμιανού των εκ της Ρώμης.
Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γνωστοί γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν η Πίστη στον Χριστό.
Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστεψαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ' αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.
Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι' αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε. Αγαπητοί μου αδελφοί. Αν θα μελετήσουμε με προσοχή το συναξάρι και το βίο όλων των Αγίων της Εκκλησίας μας. Αλλά ειδικότερα των Αγίων Ανάργυρων που εορτάζουμε σήμερα, θα δούμε ότι σαν Ιατροί Σωματικοί και πνευματικοί που είναι μας αφήνουν παρακαταθήκη τρία φάρμακα. Για να μας ενισχύουν και να μας προστατεύουν.
Το πρώτο φάρμακο είναι ο φόβος (σεβασμός) του Θεού.
 Ο φόβος του Θεού προηγείται κάθε αρετής. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση
Για να πλησιάσουμε το Θεό, για να υποβάλλουμε τα αιτήματά μας και για να μας ακούσει και να μας χαρίσει αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη,
θα πρέπει να μας διακρίνει ο φόβος, δηλαδή να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε την παντοδυναμία Του, να Τον αποδεχόμαστε στην ζωή μας, να δεχόμαστε το θέλημα και τις εντολές Του, να θυμόμαστε ότι είναι Κριτής ζώντων και νεκρών.
Άλλωστε, για να αποκτήσει η ζωή μας αξία, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε μια διαρκή κοινωνία με τον Θεό, δηλαδή πρέπει να είμαστε μέτοχοι συνεχώς της Θείας Κοινωνίας  Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να βλασφημούμε το όνομα του Θεού και συγχρόνως να ζητούμε βοήθεια από Αυτόν, ούτε να Τον πλησιάζουμε και να ζητούμε το έλεος του, όταν την ίδια ώρα εμείς ποδοπατούμε ανθρώπους.
Η ζωή μας θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η επικοινωνία μας με τον Θεό να είναι ασφαλής και βεβαία.
Ένα δεύτερο φάρμακο είναι η προσευχή.
Η προσευχή δεν είναι μόνο τιμή για τον άνθρωπο, να επικοινωνεί δηλαδή με τον Παντοδύναμο Θεό, αλλά συγχρόνως προνόμιο και ευθύνη.
Για να φτάνει στον θρόνο της Θείας Μεγαλωσύνης, θα πρέπει να συνοδεύεται με ταπείνωση, με απλότητα και με εμπιστοσύνη. Η προσευχή είναι αποτέλεσμα ακόμη του φόβου του Θεού.
Αν δεν υπάρχει ο φόβος του Θεού δεν μπορεί η προσευχή μας να εισακουστεί από τον Θεό.
Να γιατί ο Θεός πολλές φορές δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, γιατί απλούστατα δεν διαθέτουμε ούτε φόβο Θεού, ούτε  και ευλάβεια.
Και το τρίτο φάρμακο είναι η αγάπη μας προς τον πλησίον.
Αγάπη ο Θεός, θέλει και εμείς να γίνουμε άνθρωποι αυτής της αγάπης.
Δίνει ο Θεός τα ελέη Του και σκορπά την αγάπη Του σε όλα τα δημιουργήματα.
Αν ο άνθρωπος δεν διαθέτει αυτήν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, δεν μπορεί ούτε να μιλά για τον Θεό, ούτε και να ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων του.
Αν δεν αποκτήσει "σπλάχνα οικτιρμών" και αν στο πρόσωπο του πλησίον δεν δει το πρόσωπο του Θεού, δεν θα Το δει ούτε στην Βασιλεία των Ουρανών.
Αυτά τα τρία φάρμακα, τα τόσο ισχυρά για την αμαρτωλή εποχή μας και την αποστασία, την αφοβία και την ασπλαχνία που κυριεύει όλους μας, μάς τα χαρίζουν οι Άγιοι Ανάργυροι, των οποίων την μνήμη εορτάζουμε.
Διέθεταν φόβο Θεού, χρησιμοποιούσαν την προσευχή, αγαπούσαν ειλικρινά και χωρίς συμφέρον τον συνάνθρωπο. Γι' αυτό και ο Θεός τους χάρισε το χάρισμα της θαυματουργίας.
Άγιοι του Θεού, πρεσβεύεται  υπέρ ημών.
Χρόνια πολλά καλά και ευλογημένα.
Γόρτυνα 01/07/2014.
Πατήρ Δημήτριος.