Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΧΑΡΊΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι.
Χαίρεται.


Καλό Μήνα και καλό καλοκαίρι.

Σήμερα η Εκκλησία μας, εορτάζει, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, εορτάζει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα ζωογόνει, εμψυχώνει και ενδυναμώνει τα πλάσματα και ολόκληρη την πλάση. Αυτό δίνει στα ζώα τη ζωή, στους ανθρώπους το νου και στους χριστιανούς την ανώτερη ζωή, την πνευματική ζωή. Αυτό φωτίζει τον άνθρωπο και τον βοηθάει να μπει στη βασιλεία των ουρανών.
Το Άγιο Πνεύμα δίνεται στον καθένα μας όχι σύμφωνα με την αξία των καλών μας έργων (αν έχουμε) αλλά δωρεά κατά το έλεος του Θεού για τη σωτηρία μας.
Τα χαρίσματα του και οι ενέργειες Του είναι πολλές
Όταν κατοικήσει μέσα στον άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα, του δίνει πίστη και φωτισμό. Χωρίς Αυτό, κανείς δεν μπορεί να έχει αληθινή και ζωντανή πίστη. Χωρίς το φωτισμό Του Αγίου Πνεύματος, ακόμα και ο ποιο σοφός και μορφωμένος άνθρωπος, είναι τυφλός σε σχέση με τα έργα και την οικονομία του Θεού.  αντιθέτως το Άγιο Πνεύμα, μπορεί να ρωτήσει εσωτερικά, ακόμα και τον πιο αμόρφωτο και απλοϊκό άνθρωπο, να του αποκαλύψει, να του αποκαλύψει τα έργα του Θεού και να του προσφέρει το γλυκασμό της Βασιλείας Του. Ὁ άνθρωπος που έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα αισθάνεται στην ψυχή του ένα ασυνήθιστο φως, που του ήταν ολότελα άγνωστο μέχρι τότε.
Το Άγιο Πνεύμα γεννάει στην καρδιά του ανθρώπου την αληθινή αγάπη. Ἡ αληθινή αγάπη είναι σαν μία καθαρή φωτιά, μία πηγή θερμότητας, που ζεσταίνει την καρδιά. Είναι μία ρίζα, που βλαστάνει μέσα στην καρδιά όλα τα καλά έργα. Για τον άνθρωπο που έχει ζωογονηθεί από την αληθινή αγάπη, τίποτα δεν είναι δύσκολο, φοβερό ή αδύνατο. Γι' αυτό  κανένας νόμος δεν είναι βαρύς, καμιά εντολή δεν είναι ανεφάρμοστη. Όλα του είναι εύκολα.
Ἡ πίστη και η αγάπη, που χαρίζει στον άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα, είναι τόσο μεγάλα και δυνατά όπλα στα χέρια του, που, αν τα έχει, μπορεί εύκολα, άνετα, με χαρά και γαλήνη να βαδίσει το δρόμο που βάδισε ὁ Χριστός.
 Το Άγιο Πνεύμα δίνει ακόμα στον άνθρωπο δύναμη, για ν' αντιστέκεται στους πειρασμούς του κόσμου. Έτσι, χρησιμοποίει βέβαια τα επίγεια αγαθά, αλλά σαν περαστικός ταξιδιώτης, χωρίς να κολλάει και να αιχμαλωτίζει σε αυτά την καρδιά του. Αντίθετα, ο άνθρωπος που δεν έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα, όσο μορφωμένος και έξυπνος κι αν είναι, μένει πάντα δούλος και αιχμάλωτος του κόσμου.
Το Άγιο Πνεύμα δίνει στον άνθρωπο και σοφία. Αυτό το βλέπουμε κατεξοχήν στους Αγίους Απόστολους, που από αγράμματοι ψαράδες έγιναν μεγάλοι Θεολόγοι και κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί, στη σοφία και τη δύναμη των λόγων τους.
Το Άγιο Πνεύμα χαρίζει σοφία όχι μόνο στα λόγια του ανθρώπου, άλλα και στις πράξεις του. Έτσι, λ.χ., εκείνος που έχει μέσα του το Πνεύμα το Άγιο, πάντα θα βρει τρόπο και χρόνο να φροντίσει για την σωτηρία του, ακόμα και μέσα στο θόρυβο του κόσμου.
 Το Άγιο Πνεύμα χαρίζει την αληθινή χαρά, την καρδιακή ευτυχία και την ασάλευτη ειρήνη. Ο άνθρωπος που δεν έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα, πότε δεν μπορεί, να ευχαριστηθεί καθαρά, να νιώσει την ειρήνη που γλυκαίνει την ψυχή. Είναι αλήθεια ότι κάπου κάπου χαίρεται. Μα η χαρά του είναι στιγμιαία και όχι καθαρή. Κάπου-κάπου διασκεδάζει. Μα οι διασκεδάσεις του είναι πάντα κενές, ανούσιες, και μετά απ' αυτές, τον κυριεύει, μια ακόμα μεγαλύτερη στενοχώρια. Κάπου-κάπου είναι ήρεμος. Μα η ηρεμία του δεν είναι πνευματική, η ηρεμία του είναι νάρκη της ψυχής και αλίμονο σε όποιον δεν προσπαθεί και δεν θέλει να ξυπνήσει από αυτή τη νάρκη.
Το Άγιο Πνεύμα δίνει και την αληθινή ταπείνωση. Ο άνθρωπος, ακόμα και ο πιο γνωστικός, δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίσει τον εαυτό του (γιατί αυτό είναι η ταπείνωση η αυτογνωσία) αν δεν έχει μέσα του Το Άγιο Πνεύμα. Γιατί χωρίς τη θεία βοήθεια, δεν μπορεί να δει την πραγματική κατάσταση της ψυχής.  Αν είναι τίμιος και κάνει και κανένα καλό στους συνανθρώπους του, έχει την πλάνη ότι είναι δίκαιος και σε σύγκριση με τους άλλους τέλειος και ότι δεν έχει ανάγκη από τίποτα άλλο.
Το Άγιο Πνεύμα, όταν κατοικήσει μέσα μας, μάς αποκαλύπτει όλη την εσωτερική μας φτώχια και αδυναμία. Και ανάμεσα στις αρετές μας, προβάλλει όλες τις αμαρτίες μας, την αμέλεια μας, την αδιαφορία μας για τη σωτηρία των άλλων, την ιδιοτέλεια μας ακόμα και εκεί που φαινόμαστε μεγαλόψυχοι , την παχυλή φιλαυτία μας ακόμα και εκεί που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει. Με λίγα λόγια, το Άγιο Πνεύμα μας τα δείχνει όλα, όπως πραγματικά είναι. Και τότε αρχίζουμε ν' αποκτάμε την αληθινή ταπείνωση. Τότε αρχίζουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές, δικές μας δυνάμεις και αρετές. Τότε αρχίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους . Και ταπεινωμένοι μπροστά στον  Χριστό, αρχίζουμε να μετανοούμε ειλικρινά και να ελπίζουμε μόνο σ' Εκείνον.
Το Άγιο Πνεύμα μες διδάσκει, τέλος, την αληθινή προσευχή. Κανένας δεν μπορεί να κάνει προσευχή πραγματικά ευάρεστη στο θεό, πριν λάβει το Άγιο Πνεύμα. Γιατί αν αρχίσει να προσεύχεται, χωρίς να έχει μέσα το  Άγιο Πνεύμα, θα βλέπει το νου του να μην μπορεί να συγκεντρωθεί. Επιπλέον, δεν γνωρίζει, όπως πρέπει, ούτε τον εαυτό του, ούτε και τις ανάγκες του, ούτε και να ζητήσει τι και πως από το Θεό. Δεν γνωρίζει καν τι είναι ο Θεός. Όποιος, όμως, έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα, γνωρίζει το Θεό, βλέπει ότι  Αυτός είναι ο Πατέρας του και ξέρει πώς να Τον πλησιάσει, πώς να Τον παρακαλέσει και τι να Του ζητήσει.  Όλο του το είναι, είναι προσηλωμένο στο Θεό. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί με την προσευχή του να πετύχει τα πάντα, ακόμα και βουνά να μετακινήσει.
Να, λοιπόν, τί χαρίζει το Άγιο Πνεύμα σ' εκείνον  που Το έχει  λάβει. Βλέπουμε ότι, χωρίς τη βοήθεια και τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος, είναι αδύνατον όχι μόνο να μπούμε στην ουράνια βασιλεία, αλλά κι ένα βήμα δεν μπορούμε να κάνουμε στο δρόμο που οδηγεί εκεί. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να ποθούμε και να ζητάμε το Άγιο Πνεύμα. είναι απαραίτητο να Το αποκτήσουμε και να Το έχουμε πάντα μέσα μας, όπως Το είχαν οι άγιοι απόστολοι.
Χρόνια πολλά καλά και ευλογημένα.
Γόρτυνα 01/06/2015
Π. Δημήτριος